Nordlys

Vi har eksperimenteret lidt med at tage billeder af nordlyset - altså det vi kan se på himmelen stort set hver nat det ikke er overskyet og ikke den restaurant vi spiser på en gang i mellem :-)

Nordlys er som bekendt partikler fra solvinden der fanges i jordens magnetfelt og som så rammer partikler i luften med lysudsendelse som resultat. Det kan oftest ses som lysende bånd hen over himlen. Her hos os ser vi det oftest kun i grønlige nuancer, men længere sydpå (som f.eks. i sjældne tilfælde i Danmark) har det ofte flere farver. Farverne har noget at gøre med i hvilken højde nordlyset dannes.

Det svære ved at tage billeder af nordlys er, at lyset er ret svagt så man skal bruge ret lange åbningstider. Da vi ikke har noget kamerastativ er det lidt svært ikke at få rystede billeder. Men da der ikke er meget struktur i nordlyset ses det kun hvis man har andre ting med i motivet.

 

Dette billede er taget den 29. oktober 2002 kl. 01.35. F-stop på 2.8 og åbningstid på 4 sekunder, med en følsomhed svarende til en ISO 800 film.

Dette billede er taget den 22. december 2002 kl. 19.47. F-stop på 2.8 og åbningstid på 1 sekund, med en følsomhed svarende til en ISO 400 film. Denne aften var der et usædvanligt klart nordlys i tydelige og hurtigt skiftende bånd. Nederst i nordlyset anes også gullige og rødlige nuancer.

Dette billede er taget den 22. december 2002 kl. 19.47. F-stop på 2.8 og åbningstid på 1 sekund, med en følsomhed svarende til en ISO 400 film. Her er også bygninger og belysning med i motivet. Som man ser er billedet noget rystet.

 

Vi håber at disse billeder kan give et indtryk af det fantastisk flotte fænomen som vi ofte nyder her i den mørke tid. Vi vil forsat prøve at tage billeder at nordlys i håb om at vi bliver bedre til det.

 

Sidst opdateret: 12 januar, 2003